Forum Frankfurt nad Menem Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Kulinaria

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Frankfurt nad Menem Strona Główna -> Dla Pan
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
illy
Maniak listowy
Maniak listowy



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt

PostWysłany: Wto 11:01, 13 Lut 2007    Temat postu: Kulinaria
tutaj bedzie mozna podawac sprawdzone przepisy na rozne pysznosci... np. takie jak piecze Grazynka :razz: no i samemu skorzystac z podanych juz przepisow :tonqe:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illy
Maniak listowy
Maniak listowy



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt

PostWysłany: Wto 11:21, 13 Lut 2007    Temat postu:
zeby nie byc goloslowna, podaje przepis na LEONA, cisto, ktore pieklam juz wiele razy. Jest przy nim troche zachodu....ale jest warty efektu.
Biszkopt:

4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki pszennej
lyzeczka proszku do pieczenia
Ubic bialka na sztywna piane, dodac cukier, nastepnie zoltka oraz make z proszkiem. Piec w temp. 180 st. Celsjusza

Placek miodowy:
30 dag maki
15 dag margaryny
2 lyzki miodu sztucznego
lyzeczka sody oczyszczonej
2n lyzki kwasnej smietany
10 dag cukru krysztalu
1 jajko
wstytko razem wymieszac i zagniesc ciasto. Podzielic na 2 czesci i upiec placki(takiej samej wielkosci) w temp. 160 stopni, az sie zarumieni.

Krem budyniowy:
15 dag cukru pudru
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki maki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 kostka margaryny
1/2 l mleka
Z mleka , cukru waniliowego i maki ugotowac budyn.Margaryne utrze z cukrem pudrem na pulchna mase. Dodawac stopniowo ostudzony budyn ciagle ucierajac. Krem podzielic na 4 czesci.

Krem z jablek:
1 kg jablek
1 szkl cukru
1 galaretka czerwona
1 galaretka zolta
Obrane jablka, zetrzec i przysmazyc dodajac cukier, podzielic na 2 czesci. Rozpuscic oddzielnie galaretki, i dodac do jablek(1 czesc z czerwona, 2 czesc z zolta). Poczekac az zacznie tezec.

Przelozenie placka:
Placek miodowy-krem budyniowy-krem jablkowy(z czerwona galaretka)-krem budyniowy-biszkopt-krem budyniowy-krem jablkowy(z zolta galaretka)-krem budyniowy-placek miodowy
najlepiej polozyc pierwsze 3 warstwy, nastepnie posmarowac biszkopt i polozyc na mase jablkowa, i tak samo ostatni placek, najpierw posmarowac masa budyniowa i nalozyc na mase jablkowa.

zycze smacznego, jezeli ktos odwazy sie upiec to pyszne ciasto
:mrgreen: [/img]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grazka44de
Moderator
Moderator



Dołączył: 13 Lut 2007
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt am Main

PostWysłany: Wto 15:17, 13 Lut 2007    Temat postu:
Witaj ILLY

mam konto u Jacusia na forum.oj DUMA mnie rozpiera

Pewnie jakies ciasto upieke z tej okazji

Grazka44de


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illy
Maniak listowy
Maniak listowy



Dołączył: 11 Lut 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Frankfurt

PostWysłany: Wto 16:04, 13 Lut 2007    Temat postu:
hehe....nie tylko Ciebie rozpiera duma :razz: no, ale nareszcie nie jestem jedyna kobieta w tym meskim gronie :mrgreen: a cisto....lepiej nie rob smaka :tonqe:

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
joana
Taki sobie pismak
Taki sobie pismak



Dołączył: 04 Wrz 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:06, 04 Wrz 2012    Temat postu:
Ostatnio wyszło mi ciasto Milky Way, którym mój chłopak się zajadał choć nie lubi słodyczy:


"CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao

MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce."


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Frankfurt nad Menem Strona Główna -> Dla Pan Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin